Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: grecja

Dip z ciecierzycy z sezamem

Składniki: 225 g ciecierzycy sok z 2 cytryn 150 ml pasty sezamowej Tahiti 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta mielonego kminku sól pieprz 1 łyżka papryki w proszku posiekana natka pietruszki chleb pita Sposób wykonania: Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia wymienić wodę na świeża i doprowadzić do zagotowania…

Dip z wędzonej czerwonej papryki

Składniki: 4 duże wędzone czerwone papryki ze słoika, razem z zalewą 100 g pełnotłustego twarożku ½ łyżeczki soku z cytryny sól pieprz chlebek pita Sposób wykonania: Paprykę drobno posiekać  po czym dodać do niej twarożek, sok z cytryny, solą oraz pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym…

Dip z wędzonej ikry dorsza

Składniki: 225 g wędzonej ikry dorsza 1 ćwiartka cebuli 55 g bułki tartej 1 ząbek czosnku stara skórka i sok 1 cytryny 150 ml oliwy z oliwek 6 łyżek gorącej wody pieprz czarne oliwki kapary natka pietruszki Sposób wykonania; Cebulę drobno posiekać po czym dodać do niej ikrę i całość dokładnie mieszać, najlepiej w robocie…

Przyprawy domowe: Przyprawa Grecka

Składniki: 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka rosołu w proszku 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka mielonej cebuli 2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki ½ łyżeczki mielonego cynamonu ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Najlepszy do tego celu jest ceramiczny moździerz. Przechowywać w szczelnie zamykanym…