Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: gotowanie

Bezy specjalnie na Dzień Mamy

Bezy to najłatwiejszy i najszybszy sposób na przygotowanie słodkości specjalnie na święto naszych Mam. Składniki: 3 jajka pół szklanki cukru (4-5 łyżek stołowych) kakao Sposób przygotowania: 3 białka z jajek ubijamy na jednolitą masę stopniowo dodając cukier. Po dodaniu całego cukru dodajemy łyżkę stołową kakao (można dodać więcej -w zależności od uznania) jednocześnie mieszając naszą…

Muffinki kakaowe

 

Składniki:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
cukier waniliowy
1 jajko
1 szklanka mleka
0,5 kostki masła lub 1/4 szklanki oleju
bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania foremek w razie braku papilotek

 


Sposób przyrządzenia:
Bierzemy dwie miski, do jednej wsypujemy składniki suche do drugiej mokre. Mieszamy. Później składniki suche wsypujemy do składników mokrych. I mieszamy, aby się złączyły nie miksujemy!! W cieście mają zostać małe grudki. Natłuszczamy foremki lub podłużną blachę na babeczki.  I posypujemy bułką tartą. Jeżeli mamy papilotki to nie używamy tłuszczu i bułki. Wlać ciasto do 3/4 foremki. Piec w piekarniku w 200 stopniach około 20 minut. Od razu wyciągać i wyłożyć na sitko by babeczki wystygły. Można polać polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem.  Smacznego.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Agata Bublewicz

 

Ciastka

Składniki: * 1 kg mąki * 4 jajka * ok. 2 szklanki cukru * śmietana gęsta (ok. 2 szt.) * 1 kostka margaryny (minus plaster) stopić * cukier waniliowy (2 szt.) * proszek do pieczenia (2 szt.) Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki zagnieść, rozwałkować, posypać cukrem. Następnie wykrawać ciastka. Piec w temperaturze 180-190 stopni, czas: 15-20…

Niebo w gębie

Składniki: mleko 1 litr śmietana kwaśna 18 % ½ litra jajka 6-8 szt cukier waniliowy 4 łyżki masło 1 kostka rodzynki i migdały w sumie 30 dkg  Sposób wykonania:Gotujemy mleko. Ubijamy śmietanę z jajkami i cukrem. Wlewamy do podgrzanego mleka i miksujemy lekko. Podgrzewamy i nadal miksujemy. Delikatnie wybieramy masę na sitko. Zostawiamy na dwie…