Składniki: 400 g ryżu 400 g pieczarek świeży ogórek 2 cebule 200 g szynki 3 łyżki octu winnego 7 łyżek oliwy sól pieprz szczypta cukru świeże lub suszone zioła Sposób wykonania; Ryż obgotować w osolonej wodzie. Następnie pieczarki i ogórek pokroić plasterki, cebulę w krążki a szynkę w paski. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie…
Tag: gorące
Listy
Deser z makaronem łazanki Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: ½ kg makaronu łazanki 4 jajka 12 dkg cukru 1 łyżka masła Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu , wystudzić ,wymieszać z 4 żółtkami,12 dkg cukru, łyżką masła. Z 4 białek ubić na sztywno pianę, ostrożnie wymieszać wszystkie składniki włożyć w rondel wysmarowany masłem i wysypany tartą bułeczką. Wstawić do nagrzanego piekarnika…
Listy
Makaron rurki z kurczakiem i boczkiem Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 40 dkg makaronu rurki 2 podwójne filety z kurczaka kilka różyczek brokułów 8 cienkich plastrów boczku 3-4 ząbki czosnku 8 suszonych pomidorów 1-2 łyżki czerwonego konserwowego pieprzu 125 ml soku pomarańczowego 2-3 gałązki tymianku sól, pieprz do smaku 5 łyżek oleju Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, na 4 minuty przed końcem…
Listy
Makaron zapiekany z pasztetem i orzechami włoskimi Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: ½ kg makaronu szerokie wstążki 20 czarnych oliwek 20 pomidorków koktajlowych 8 grubych plastrów pasztetu ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich masło do wysmarowania foremki Sos: 1 szklanka śmietany 3 jajka 25 dkg startego żółtego sera szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, osączyć. Oliwki…
Listy
Makaron a la pizza Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: ½ kg makaronu rurki 3 duże cebule ½ kg pieczarek 30 dkg żółtego sera gouda 5-6 ząbków czosnku kilka małych pomidorów koktajlowych sól, pieprz do smaku olej zioła/ tymianek, oregano, papryka mielona ,listki świeżej bazylii/ Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w plasterki, zeszklić na oleju, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, pieczarki oczyścić, pokroić…