Składniki:
- ½ kg makaronu szerokie wstążki
- 20 czarnych oliwek
- 20 pomidorków koktajlowych
- 8 grubych plastrów pasztetu
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
- masło do wysmarowania foremki
- Sos:
- 1 szklanka śmietany
- 3 jajka
- 25 dkg startego żółtego sera
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, osączyć. Oliwki pokroić w cieniutkie plasterki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Śmietanę ubić z jajkami, dodać ser, doprawić solą i pieprzem, dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Pomidorki opłukać. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układać na przemian makaron z pasztetem, posypać pomidorkami i zalać sosem serowym, piec w temperaturze 190 stopni C około 30 minut. Gotowe gorące danie posypać posiekanymi orzechami włoskimi.