Składniki:
- ½ kg makaronu rurki
- 3 duże cebule
- ½ kg pieczarek
- 30 dkg żółtego sera gouda
- 5-6 ząbków czosnku
- kilka małych pomidorów koktajlowych
- sól, pieprz do smaku
- olej
- zioła/ tymianek, oregano, papryka mielona ,listki świeżej bazylii/
Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać, pokroić w plasterki, zeszklić na oleju, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać razem i jeszcze przez moment poddusić. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, dodać paprykę, bazylię, oregano i tymianek, delikatnie wymieszać. Makaron ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie, odcedzić. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, wyłożyć pieczarki, posypać startym żółtym serem wierzch „pizzy”. Zapiec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C około 20 minut. Podawać zaraz po przyrządzeniu.