Składniki:
- 30 dkg łopatki wołowej
- 1 duża papryka czerwona
- 1 plaster świeżego imbiru
- 1 pęczek cebulki ze szczypiorkiem
- 25 dkg makaronu/może być z chińskich zupek/
- 3 łyżki oleju sezamowego
- sól, pieprz do smaku
- 4 łyżki sosu sojowego
- szczypta cukru
- świeża kolendra
Sposób przyrządzenia:
Mięso wołowe umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, pokroić w cieniutkie paseczki. Szczypiorek z cebulką umyć, osuszyć i pokroić w kawałki 3 cm. Paprykę umyć, osączyć, usunąć gniazda nasienne , przekroić w połówki i pociąć na cieniutkie paseczki. Imbir obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Włożyć paski mięsa, usmażyć, raz po raz obracając, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyjąć z patelni. Na tłuszcz wrzucić cebulkę i paprykę, dusić 5 minut, mieszając. Dodać usmażone mięso, doprawić solą i pieprzem, imbirem i sosem sojowym. Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodać do mięsa, wymieszać, posypać listkami kolendry.