Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron rurki z kurczakiem i boczkiem Iwony

Składniki:

  • 40 dkg makaronu rurki
  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • kilka różyczek brokułów
  • 8 cienkich plastrów boczku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 8 suszonych pomidorów
  • 1-2 łyżki czerwonego konserwowego pieprzu
  • 125 ml soku pomarańczowego
  • 2-3 gałązki  tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • 5 łyżek oleju

    Sposób przyrządzenia:

    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, na 4 minuty przed końcem gotowania wrzucić brokuły, odsączyć.  Mięso z kurczaka umyć, osączyć i pokroić w paski, oprószyć solą i pieprzem, boczek pokroić na kawałki, pomidory w paski, czosnek obrać przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać mięso z kurczaka, boczek i czosnek. Kiedy się przyrumienią dodać pomidory i wlać sok  pomarańczowy, gotować około 2 minuty, wymieszać z makaronem i brokułami. Przed podaniem posypać ziarenkami marynowanego czerwonego pieprzu i tymiankiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *