Składniki:
- 40 dkg makaronu rurki
- 2 podwójne filety z kurczaka
- kilka różyczek brokułów
- 8 cienkich plastrów boczku
- 3-4 ząbki czosnku
- 8 suszonych pomidorów
- 1-2 łyżki czerwonego konserwowego pieprzu
- 125 ml soku pomarańczowego
- 2-3 gałązki tymianku
- sól, pieprz do smaku
- 5 łyżek oleju
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, na 4 minuty przed końcem gotowania wrzucić brokuły, odsączyć. Mięso z kurczaka umyć, osączyć i pokroić w paski, oprószyć solą i pieprzem, boczek pokroić na kawałki, pomidory w paski, czosnek obrać przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać mięso z kurczaka, boczek i czosnek. Kiedy się przyrumienią dodać pomidory i wlać sok pomarańczowy, gotować około 2 minuty, wymieszać z makaronem i brokułami. Przed podaniem posypać ziarenkami marynowanego czerwonego pieprzu i tymiankiem.