Składniki: 35 dkg wątróbki drobiowej 3 ząbki czosnku 2 cebule 2-3 łyżki oleju łyżka masła sól, pieprz do smaku ½ kg pomidorów ½ pęczka posiekanej zielonej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Wątróbkę oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić w paski. Cebulę i czosnek obrać, drobniutko posiekać. Olej i masło rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę, dodać wątróbkę, smażyć kilka…
Tag: gorące
Listy
Kapusta duszona z koperkiem i jabłkami
by Łucja Kania • • 0 Comments
Składniki: 1 duża kapusta około 1 ½ kg 4 kwaśne jabłka szklanka mleka 3 łyżki smalcu 20 dkg gotowanej szynki 20 dkg gotowanej wołowiny pęczek koperku sól, pieprz do smaku ostra papryka Sposób przyrządzenia: Kapustę oczyścić i poszatkować. W garnku zagotować mleko, włożyć kapustę i smalec, posolić. Dusić na małym ogniu około 25 minut, przez …
Listy
Kiszona kapusta z grzybami
by Weronika Gorgoń • • 0 Comments
Składniki: 1 kg kapusty kiszonej ½ kg mrożonych kurek 1 cebula 1 łyżka mąki 1 łyżka smalcu lub oleju sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Kapustę z grzybami gotować w 2 litrach wody, aż do miękkości. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju, oprószyć mąką i zasmażyć na jasnozłoty kolor, dodać do kapusty, doprawić do…
Listy
Bigos z wołowiną i śliwkami
by Katarzyna Pacia • • 0 Comments
Listy
Bigos z patisona
by Henryk Wypasek • • 0 Comments
Składniki: ½ szklanki bulionu drobiowego 2 patisony 30 dkg kiełbasy 2 średnie cebule ½ kostki margaryny 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Patisony umyć, podzielić na kawałki, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do garnka, dodać bulion drobiowy, oraz obraną cebulę pokrojoną razem z…