Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: golonka

Golonką peklowana duszona z kapustą

 

Składniki:

    • 1 kg golonki
    • 1/2 kg dobrej kwaszonej kapusty
    • 3 łyżki smalcu
    • 1 szklanka bulionu mięsnego
    • 1 szklanka białego wina
    • 2 winne jabłka
    • 3 średnie cebule
    • 1 łyżeczka ziaren kminku
    • 1 liść laurowy
    • 5 ziaren ziela angielskiego
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 l wody
    • 10 dag soli peklującej
    • 1 dag cukru
    • liście laurowe, ziele angielskie, kolendra

Golonka pieczona z bobem

Składniki: 1 tylna golonka 3 łyżki oliwy 1 cebula piwo jasne sól, pieprz 1 kg bobu 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany Sposób przyrządzenia: Golonki opalić, oczyścić nożem, dokładnie umyć. Skórę ponacinać w kratkę. Obgotować przez około 1 godzinę, obsączyć, natrzeć solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do temperatury około 220 stopni C…