Składniki:
-
- 1 kg golonki
- 1/2 kg dobrej kwaszonej kapusty
- 3 łyżki smalcu
- 1 szklanka bulionu mięsnego
- 1 szklanka białego wina
- 2 winne jabłka
- 3 średnie cebule
- 1 łyżeczka ziaren kminku
- 1 liść laurowy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- 1 l wody
- 10 dag soli peklującej
- 1 dag cukru
- liście laurowe, ziele angielskie, kolendra
Sposób przyrządzenia:
Golonki dokładnie oczyścić, opalić, oskrobać, wymyć lub lepiej wyszorować pod bieżącą wodą, ułożyć w odpowiednim naczyniu. Przygotować zalewę peklującą. Wodę zagotować z solą i cukrem, schłodzić. Do naczynia z goloną dodać rozdrobnione przyprawy i zalać chłodną peklówką. Naczynie przykryć i umieścić w chłodnym miejscu na 5 dni obracając ją kilkakrotnie. Golonki wypłukać z zalewy. W rondlu roztopić smalec. Włożyć golonkę i zrumienić z każdej strony. Podlać rosołem, przykryć i dusić na bardzo małym ogniu przez pół godziny. Kiszoną kapustę pokroić na mniejsze kawałki. Cebule pokroić w plastry, jabłka w cienkie słupki. Kapustę, cebulę i jabłka wymieszać. W naczyniu żaroodpornym rozpuścić łyżkę smalcu, dodać wymieszaną z jabłkami i cebulą kapustę i przyprawy. Do naczynia z kapustą przełożyć golonkę, podlać pozostałym sosem i winem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C, przykryć i dusić tak półtorej godziny.
1 comment for “Golonką peklowana duszona z kapustą”