Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: gęś

Dzika gęś pieczona po kurpiowsku

Składniki: • gęś • kilka goździków • pieprz • sól • 4 dag cebuli • 4 dag masła • 1 dag mąki Sposób przyrządzenia: Oskubaną, oczyszczoną gęś pokrajać na części. Oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa naszpikować goździkami. Cebulę pokrajać w talarki, masło stopić. Do tłuszczu włożyć cebulę i mięso gęsi, następnie piec około…

Duszona gęś

Składniki: • 1 duża gęś • 0.5 szklanki mąki • 2 łyżeczki soli • 1.5 łyżeczki pieprzu • 1-2 ząbki czosnku • 3 łyżki gęsiego smalcu • 2 cebule • 2 szklanki wrzątku • 1 listek laurowy Sposób przyrządzenia: Gęś podzielić na porcje, usunąć skórę i tłuszcz (tłuszcz przetopić na smalec). Czosnek rozetrzeć z solą…

Gęś po Polsku faszerowana jabłkami

Składniki: • 1 gęś • 1 kg jabłek • 2 ząbki czosnku • 1 łyżka majeranku • kilka gałązek natki pietruszki • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Gęś oczyścić, umyć, natrzeć w środku i na zewnątrz majerankiem i czosnkiem roztartym z solą, po czym odstawić w chłodne miejsce co najmniej na 1 godzinę (można na noc).…

Gęś z kapustą

Składniki: • 1 spora gęś • 3 łyżeczki soli • 0.25 łyżeczki pieprzu • 2 cebule • 1 główka czerwonej lub białej kapusty • 2 kwaśne jabłka Sposób przyrządzenia: Gęś podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem. Blachę wysmarować masłem, położyć na niej gęś i wstawić do piekarnika nagrzanego do około 180 C, piec, aż…