Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: gęś

Gęś po malajsku

Składniki: • pół gęsi • cebula • sok z połowy cytryny • łyżka wiórków kokosowych • pół szklanki śmietany • 4 banany • pół łyżeczki zmielonego cynamonu • pół łyżeczki goździków • pół łyżeczki imbiru • pół łyżeczki kardamonu • łyżeczka curry • olej • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Gęś oczyścić, umyć i osuszyć, podzielić…

Gęsie wątróbki z boczkiem

Składniki: • 3 wątróbki gęsie • 1/8 l mleka • 9 plasterków boczku Sposób przyrządzenia: Wątróbki namoczyć na noc w mleku. Każdą podzielić na trzy części. Przygotować jak najcieńsze plasterki boczku. Kawałki wątróbek owinąć boczkiem, spiąć wykałaczką, ułożyć na patelni, podlać 2 łyżkami wody, aby się nie przypaliło. Wstawić do piekarnika na dwadzieścia minut. Wątróbki…

Gęś w czarnej polewie

Składniki: • gęś • 25 dag włoszczyzny • sól • listek laurowy • 12 ziaren pieprzu podlewa: • 0,25 l octu winnego • 2 dag mąki • 13 g cukru • 2 łyżki powideł śliwkowych • 2 łyżki soku wiśniowego • mielony pieprz • imbir • goździki • cynamon Sposób przyrządzenia: Wypatroszoną i dokładnie oczyszczoną…

Gęś nadziewana kaszą gryczaną

Składniki: • gęś • łyżka szałwii suszonej • ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej • sól, pieprz nadzienie: • 50 dag kaszy gryczanej • 20 dag boczku wędzonego • 5 dag rodzynków • pęczek natki pietruszki • cebula • sól Sposób przyrządzenia: Gęś oczyścić, umyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Natrzeć tuszkę…