Pochodzenie: Rodan Alpy Rodzina serów: Sery pleśniowe Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: kremowy, mocny smak Zawartość tłuszczu: 70% Pora roku: cały rok Opis: Ser przemysłowy z przerostem pleśniowym. Ser bresse bleu powstał w czasie drugiej wojny światowej. Stał się bardzo popularny w latach pięćdziesiątych. Produkuje go obecnie wielka firma mleczarska Bongrain. Jego miąższ jest treściwy,…
Tag: francuska
Sery
Ser Bleu du Vercors sassenage A.O.C
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Rodan Alpy Rodzina serów: Sery pleśniowe Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: słodki smak mleka z delikatnym posmakiem orzechów Zawartość tłuszczu: minimum 48% Pora roku: lato, jesień Opis: Ten tradycyjny ser początkowo był wytwarzany przez mnichów, następnie przepis zaczęto wykorzystywać w okolicznych wioskach. W XIV wieku baron Albert z Sassenage zezwolił swoim poddanym na wolną…
Sery
Ser Bleu de Gex A.O.C.
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Rodan Alpy Rodzina serów: Sery pleśniowe Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: łagodny ser bleu, niezbyt słony, jego smak przypomina grzyby, estragon i świeże mleko Zawartość tłuszczu: 50% Pora roku: lato, jesień i zima Opis: Ser tradycyjny, farmerski i spółdzielczy wytwarzany z mleka krów rasy Montbéliard. W przeciwieństwie do większości serów z przerostem pleśniowym gatunek…
Sery
Ser Beaufort A.O.C.
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Rodan Alpy Rodzina serów: Sery twarde Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: elastyczny miąższ ma kwiatowy aromat oraz lekko kwaskowaty owocowo-warzywny smak, który długo pozostaje na podniebieniu Zawartość tłuszczu: minimum 48% Pora roku: zima, wiosna, lato Opis: To duży, okrągły ser górski. Należy do rodziny Gruyere, ale ma wyższą zawartość tłuszczu. Ser ten pochodzi z…
Sery
Ser Abondance A.O.C.
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Rodan Alpy Rodzina serów: Sery twarde Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: lekko kwaskowaty i słodki, jego smak pozostaje w ustach długo po spożyciu Zawartość tłuszczu: 48% Pora roku: cały rok choć najlepszy jest wytwarzany jesienią Opis: Nazwa sera pochodzi od jego miejsca wytwarzania. Ser produkuje się w dolinie Abondance w Górnej Sabaudii. Pierwsze sery…