Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: filety śledziowe

Śledzie z jabłkiem i śmietaną

Składniki 4 płaty śledziowe śmietana18 % 3 duże jabłka 1 mała cebula sok z cytryny Sposób wykonania Śledzie pokroić w paseczki, cebulę w krążki a obrane jabłka zetrzeć na tarce. Dodać jeszcze śmietanę i całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.

Śledzie z prawdziwkami

Składniki: 6 surowych filetów śledziowych 2 szklanki mleka 2 białe cebule 5 dag suszonych prawdziwków 1 łyżka masła 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki sparzonych orzechów laskowych pieprz sól Sposób wykonania: Śledzie zalać mlekiem i odstawić na całą nic. Następnego dnia na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę pokrojoną w krążki. Dodać do niej miód oraz grzyby. Całość…

Śledzie z rusztu

Składniki: 50 dag świeżych śledzi sok z 1/2 cytryny 3-4 łyżki oliwy sól i pieprz Sposób wykonania: Śledzie oczyścić po czym skropić je sokiem z cytryny. Następnie oprószyć solą oraz pieprzem i skropić oliwą. Ułożyć śledzie na ruszcie i piec około 20 minut.

Śledzie z grzybami i ogórkiem

Składniki: ½ kilograma solonych śledzi kilka suszonych grzybów 2-3 cebule 2-3 ogórki konserwowe olej łyżka octu winnego natka pietruszki sól pieprz cukier Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samwej wodzie w której się moczyły po czym je ocedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Natomias cebulę posiekać i…

Śledź w winie

Składniki: 50 dag filetów śledziowych 2 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 łyżka miodu goździki ziele angielskie pieprz liść bobkowy cynamon Sposób wykonania: Śledzie zalać wodą i moczyć kilka godzin. W między czasie miód wymieszać z winem oraz przyprawami po czym doprowadzić do wrzenia. Wówczas marynatą zalać odsączone z wody śledzie. Tak zamarynowane śledzie wstawić do…