Składniki: 4 płaty śledzia w kawałkach 1 szkl czerwonego wina ½ czerwonego octu winnego 30-40 g brązowego cukru 3-4 goździki kawałek cynamonu 2-3 kardamony kilka ziarenek czarnego pieprzu skórka pomarańczy czerwona cebula Sposób wykonania; Do wina wlać ocet i wrzucić wszytskie przyprawy. Wówczas gotować około 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie wrzucić jeszcze…
Tag: filety śledziowe
Listy
Śledzie z cebulką i jabłkiem w śmietanie
by Anna • • 0 Comments
Składniki: 3-4 płaty śledziowe pokrojone w kawałki 300 g śmietany 22% cebula 2 winne jabłka tarty chrzan ze słoiczka pieprz, sól, sok z cytryny Sposób wykonania: Do śmietany dodać starte na tarce jabłka, posiekaną cebulę oraz chrzan. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na duże kawałki i zalać śmietaną.…
Listy
Śledzie w marynacie z wina
by Weronika Bartel • • 0 Comments
Składniki: 6 filetów śledziowych 3 cebule 1 szkl rodzynek 1 szkl białego wytrawnego wina 2 goździki 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 6 ziaren pieprzu Sposób wykonania: Goździki, liść laurowy, pieprz i ziele zalać 2/3 szkl wody i dorpowadzić do wrzenia. Wówczas wywar przecedzić a gdy ostygnie wymeszać go z winem. Dodać jeszcze rodzynki.…
Listy
Śledzie w zalewie pomidorowej
by Waldek • • 0 Comments
Składniki ok. 1 kg śledzi matiasów 1/2 szklanki oleju 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 cytryna 4 łyżki miodu garstka rodzynek 4 duże cebule Sposób wykonania; Śledzie zalać wodą i odstawić na kilka godzin. W miedzy czasie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać miód, rodzynki oraz przecier pomidorowy. Całość dokładnie wymiesza i odstawić do…