Składniki: 7-8 filetów śledziowych 2-3 łyżki octu 3 spore cebule 1 łyżka miodu 3/4 szklanki oleju listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 3/4 l wody Sposób wykonania: Śledzie zalać wodą i odstawić na 1 godzinę. W między czasie zagotować wodę po czym wrzucić do niej listek, ziele, pokrojoną cebulę oraz miód. Całość wymieszać i gotować …
Tag: filety śledziowe
Listy
Zalewa do śledzi
by Teresa Woźniak • • 0 Comments
Składniki: 2-3 łyżki octu 3 spore cebule 1 łyżka miodu 3/4 szklanki oleju listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 3/4 l wody Sposób wykonania: Zagotować wodę po czym wrzucić do niej listek, ziele, pokrojoną cebulę oraz miód. Całość wymieszać i gotować 3 minuty. Po tym czasie dodać jeszcze ocet i gotować kolejne 2 minuty. Wówczas…
Listy
Śledź w musztardzie
by Dominika Mróz • • 0 Comments
Składniki: 4-6 wymoczonych filetów śledzia solonego 4-5 łyżek słodkiej musztardy 1 łyżka cukru 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka oleju 1 łyżka majonezu 1 łyżka wody pieprz Sposób wykonania; Śledzie pokroić na duże kawałki. Następnie słodką i ostrą musztardę wymieszać ze sobą. Dodać jeszcze cukier, olej, majonez oraz łyżkę wody. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do…
Listy
Śledź w pomarańczach
by Malwina Kuroń • • 0 Comments
Składniki: 60 dkg solonych filetów śledziowych 3/4 szklanki mleka 1 pomarańcza 1 winne jabłko kiszony ogórek 3 – 4 łyżki majonezu łyżka soku z cytryny cukier sól pieprz Sposób wykonania; Śledzie zalać mlekiem i odstawić na 3 godziny. Po tym czasie odcedzić je i pokroić na duże kawałki. Następnie obraną pomarańcze pokroić w kostkę, cebulę…
Listy
Śmietana z chrzanem i jabłkiem do śledzi
by Aldona • • 0 Comments
Składniki: 300 g śmietany 22% cebula 2 winne jabłka tarty chrzan ze słoiczka pieprz sól sok z cytryny Sposób wykonania: Cebulę posiekać a obrane jabłko zetrzeć na tarce. Dodać je do śmietany razem z chrzanem. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.