Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: filety śledziowe

Śledź w sosie majonezowym

Składniki: • 2 filety ze śledzi (najlepsze z małosolnych z przyprawami) • 1 cebula • 1 ogórek kwaszony • 2 jajka • 1 jabłko • 1 szklanka majonezu • sok z cytryny lub łyżeczka octu winnego • pieprz • 1 sałata zielona (liście do dekoracji) Sposób przyrządzenia: Filety wymoczyć, pokrajać w paski. Cebulę obrać, pokrajać…

Śledzie w owsiance

Składniki: • śledzie do smażenia • sól • pieprz • mąka • 1 jajko • płatki owsiane • olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Oczyszczone, rozcinamy wzdłuż brzucha i usuwamy kręgosłup i ości, solimy i pieprzymy. Roztrzepujemy jajko, ryby obtaczamy w mące, następnie w jaku i w płatkach owsianych, smażymy na oleju na złoty kolor.

Śledzie cygańskie w/g pana Rysia

Składniki i sposób wykonania: 1/2 kg śledzi moczymy w mleku,płuczemy,osuszamy,kroimy w kosteczkę.2-3 cebule też w kosteczkę,15-20 dag korniszonów w zapałkę,2-3 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.Natkę pietruszki siekamy. Mieszamy 50 g oleju z 1 średnim słoiczkiem ketczupu łagodnego i małym słoiczkiem pikantnego,oraz 1 łyżeczką musztardy.Łączymy wszystko razem,odstawiamy na min.1 godzinę do przegryzienia.

Śledzie cytrynowe

Składniki i sposób wykonania: Filety śledziowe moczymy w wodzie tak długo jak uznamy za konieczne. Osuszamy je i kroimy na kawałki. W słoiku układamy warstwami – liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, plasterek cytryny ze skórka parę plasterków cebuli, parę kawałków śledzi, posypujemy posiekanym koperkiem i powtarzamy warstwy aż do wyczerpania składników, co…