Składniki: • 4 śledzie solone • 2 cebule • 0.5 szklanki oleju • sok z cytryny lub 2 łyżeczki octu winnego Sposób przyrządzenia: Śledzie namoczyć na noc w wodzie. Po wyjęciu skropić cytryną lub octem winnym. Pokroić drobno cebulę, pokroić śledzie w dzwonka, wymieszać, dolać olej, wymieszać, pozostawić w chłodnym miejscu, najlepiej na noc. Przepis…
Tag: filety śledziowe
Zakąski
Marynowane śledzie
by Xawier • • 0 Comments
Składniki: • 3 śledzie solone • 4 cebule • 0.5 szklanki octu • 0.25 szklanki wody • 2 łyżeczki cukru • 4-6 ziarenek zela angielskiego • 0.5 łyżeczki nasion kolendry • 0.5 łyżeczki ziaren goryczy • kilka ziarenek pieprzu • 2 goździki • 2 listki laurowe • 0.25 szklanki gęstej śmietany Sposób przyrządzenia: Śledzie wymoczyć…
Zakąski
Śledź po kaszubsku
by Bahus • • 2 komentarze
Składniki: 4 filety śledziowe 2 łyżki dużych rodzynek lub 10 suszonych śliwek kalifornijskich Marynata: 1 szklanka białego octu winnego 1 łyżeczka ziaren gorczycy 3 zmielone ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy szczypta cukru pieprz Sos: 1/3 szklanki keczupu 1/3 szklanki oleju 1 łyżka drobno pokrojonej marynowanej czerwonej papryki 1 łyżka natki pietruszki Sposób przygotowania: Przygotować…
Zakąski
Śledż po grecku
by majka35 • • 1 Comment
Składniki: 1kg-cebuli 80dkg-matiasa 1kg-marchewki 2-sloiczki przecieru pomidorowego 1-lyzka cukru 2 łyżki octu spirytusowego 5 liści laurowych 12 ziaren pieprzu czarnego 15 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz mielony, olej Sposób przyrządzenia: Cebulę przekroić na pół następnie w plastry, pokrojoną dusić na oleju, aż się wyzłoci, doprawić sola i mielonym pieprzem wystudzić. Marchewkę zetrzeć na tarce z…
Zakąski
Koreczki ze śledzi
by rendus • • 0 Comments
Składniki: kilka niewielkich płatów śledzi tyle samo suszonych sliwek (bez pestek) majonez natka pietruszki Wykonanie: Śliwki wymoczyć by nie były zbyt twarde. Na każdą połówkę Sledzia położyć śliwkę. Śledż zwinąć ciasno w rulonik i spiąć wykałaczką. Koreczki ułożyc na półmisku polać majonezem i posypać siekaną natką pietruszki. Świetnie wygladają i smakują nie tylko na Wigilijnym…