Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledż po grecku

Składniki:

  • 1kg-cebuli
  • 80dkg-matiasa
  • 1kg-marchewki
  • 2-sloiczki przecieru pomidorowego
  • 1-lyzka cukru
  • 2 łyżki octu spirytusowego
  • 5 liści laurowych
  • 12 ziaren pieprzu czarnego
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz mielony,
  • olej

Sposób przyrządzenia:
Cebulę przekroić na pół następnie w plastry, pokrojoną dusić na oleju, aż się wyzłoci, doprawić sola i mielonym pieprzem wystudzić. Marchewkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, posolić, popieprzyć i dusić na oleju aż zmięknie, wystudzić.
Zalewa:
2 słoiczki koncentratu wymieszać z łyżką cukru ,octem ,liściami laurowymi ,zielem angielskim, na koniec dodać 2-3 łyżki wody i gotować około 10 min na bardzo malutkim ogniu w tym czasie gdy się gotuje zalewa przygotowujemy śledzie kroimy na paski lub kostkę ,wszystkie składniki po wystudzeniu razem wymieszać razem z wystudzoną zalewą ..robimy dzień przed podaniem

1 comment for “Śledż po grecku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *