Skład: 250g filetów z morszczuka 250g filetów z dorsza 11/2 szklanki mleka 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka natka pietruszki pieprz i sól Sposób wykonania: Marchew, pietruszkę oraz cebulę obrać pokroić, ugotować w wodzie, przyprawić solą i pieprzem. Umyte filety z dorsza i morszczuk gotować w mleku przez około 5 minut na małym ogniu. Wyjąć…
Tag: filety rybne
Zupa rybna
Zupa rybna (1)
by pejsik • • 0 Comments
Skład – 1,5 kg morskich ryb – szklanka białego wina wytrawnego – szklanka oliwy – 50 dag świeżych przetartych pomidorów – główka czosnku – ostra papryczka – selera naciowego – przyprawy Sposób wykonania: Ryby umyć, oczyścić, duże pokroić na dzwonka, małe pozostawić w całości. Ostrą paprykę dokładnie rozetrzeć. Do rozgrzanej w dużym garnku oliwy włożyć czosnek…
Karp
Karp w cieście naleśnikowym
by tinca • • 0 Comments
Składniki 2 karpie 2 cebule pieprz i sól 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1/2wody ½ szklanka mleka Sposób wykonania: Sprawionego karpia porcjujemy, przyprawiamy solą i pieprzem, następnie obkładamy rybę cebulą po czym odstawiamy do lodówki na 2 godz. W tym czasie należy przygotować ciasto naleśnikowe. Łączymy wszystkie składniki…
Łosoś
Łosoś marynowany koniakiem
by Sacha • • 0 Comments
Skład: Dwa filety z łososia (muszą być równe), po około 30-40 dkg. Sposób wykonania: Posolić grubą solą i popieprzyć grubo mielonym pieprzem (ja tłukę w moździerzu). Dobrze natrzeć, a później wetrzeć w rybę po ok.100g koniaku (jako, że zdecydowanie wolę Metaxxe, używam najczęściej tego płynu). Dwa, drobno posiekane pęczki koperku są ostatnim składnikiem. Filety…
Ryby
Ryba w sosie czosnkowym
by Jacek • • 0 Comments
Składniki: 60 dag dorsza (lub innej ryby morskiej), 2 łyżki mąki, 1 białko, oliwa, sól, pieprz, 6 ząbków czosnku, 2 kromki bułki, mleko, 2 żółtka, 4-6 dag migdałów, 1 szklanka oliwy, sok z cytryny lub ocet winny. Sposób wykonania: Dorsza oczyścić, umyć, zdjąć skórkę, usunąć ości. Mięso ryby pokrajać na równe porcje. Przesianą mąkę wymieszać…