Składniki: ½ kg filetów 1 brokuł ½ kg ziemniaków ½ szkl mleka 1 cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka startego parmezanu sól pieprz Sposób wykonania: Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki, które skropić sokiem z cytryny oraz…
Tag: filety rybne
Porady i Ciekawostki
Szaszłyki z węgorza z kawałkami chleba
by Teresa Marcinkiewicz • • 0 Comments
Składniki: 80 dag węgorza 4 kromki chleba 2 cebule sól pieprz Sposób wykonania: Rybę oczyścić i pokroić na kawałki, które oprószyć solą. Następnie cebulę pokroić na plastry a chleb na kawałki. Nabijać na przemian na szpadki do szaszłyków. Posypać całość solą oraz pieprzem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. W trakcie pieczenia co…
Porady i Ciekawostki
Zapiekanka z dorsza w zieleninie
by Urszula Jakubczak • • 0 Comments
Składniki: 40 dag filetów dorsza ½ kostki masła 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 5 łyżek bułki tartej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cytryna 1 łyżka parmezanu sól pieprz 1 łyżka masła do formy Sposób wykonania: Do masła wrzucić posiekany szczypiorek, natkę pietruszki oraz…
Porady i Ciekawostki
Dorsz zapiekany z kapustą kwaszoną
by Piotr Wąsowski • • 0 Comments
Składniki: 40 dag filetów z dorsza 1 cebula 30 dag kapusty kwaszonej 1 szkl bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 listek laurowy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki ½ łyżeczki ziół prowansalskich sól pieprz Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać poszatkowaną kapustę i zalać całość bulionem warzywnym. Dodać zioła prowansalskie, pokruszony…
Porady i Ciekawostki
Karasie w śmietanie z koperkiem
by Roksana Bryła • • 0 Comments
Składniki: 1 kg karasi 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 3 łyżki mąki ½ szkl śmietany 1 szkl bulionu warzywnego 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz Sposób wykonania: Karasie dokładnie oczyścić po czym podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć je solą i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty…