Składniki:
- ½ kg filetów
- 1 brokuł
- ½ kg ziemniaków
- ½ szkl mleka
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka startego parmezanu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki, które skropić sokiem z cytryny oraz oprószyć solą i pieprzem.
Ziemniaki ugotować w mundurkach a brokuły lekko obgotować w osolonej wodzie.
Następie rybę smażyć razem z krążki cebuli na rozgrzanym tłuszczu,.,
Wówczas wlać mleko do ryby i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Ugotowane ziemniaki pokroić na plastry i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Na ziemniakach rozłożyć różyczki brokułu a na nich filety rybne razem z sosem.
Wierzch posypać natka pietruszki i startym parmezanem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać około 10 minut.