Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: egzotyczne

Ryż z mleczkiem kokosowym i mango

Składniki: 1 duże, dojrzałe mango 1.5 szklanki białego, długo ziarnistego ryżu 1 szklanka mleka kokosowego 2/3 szklanki wody 1 łyżka oliwy sól Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać oliwę, dodać ryż, podgrzewać mieszając aż ziarna wchłoną oliwę. Do tak przygotowanego ryżu dodać sól, wodę i mleko kokosowe, mieszając doprowadzić do wrzenia. Mango obrać, pokroić w kostkę,…

Sałatka z mango i awokado

Składniki: 2 dojrzałe owoce mango 2 dojrzałe owoce awokado 1 mała czerwona cebula 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki dobrej oliwy sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w cienkie półplasterki. Mango i awokado obrać, pokroić w kostkę, natychmiast skropić sokiem z cytryny aby nie czerniały. Ocet, sok z…

Topolowe avocado

Podaje przepis na topolowe avocado które zostały eksperymentalnie przyrządzone i smakują rewelacyjnie. Składniki: dwa średnio miękkie avocado dwa jajka mleko trochę soli i pieprzu olej (do smażenia) Sposób przyrządzenia: Avocado obrać ze skórki i pokroić w plasterki (ok. 1 cm szerokie). W miseczce rozbić jajka z odrobina mleka, szczyptą soli i pieprzu. Na koniec dodać…

Owoce egzotyczne – Durian

Durian, rościan. Pochodzi z Indonezji ale uprawiany w większości krajów południowo-wschodniej Azji. Występuje również w Malezji, Tajlandii, Kambodży i w wielu innych. Rodzaj liczy ok. 30 gatunków, z czego przynajmniej 9 wytwarza jadalne owoce. Charakterystyka Owoc ma kształt owalny, do 40 cm długości i wadze do 4 kg, pokryty zieloną grubą skórką z kolcami. Charakterystyczny…

Owoce egzotyczne – Salak

Salak jest gatunkiem palmy z rodziny Arekowatych występującym w Indonezji i Malezji. Palma ma krótką łodygę oraz liście o długości dochodzącej do 6 metrów. Owoc Salaka rośnie w kiści przy podstawie palmy – jest mniej więcej rozmiaru i kształtu dojrzałej figi, ma około 10 cm długości i 8 cm średnicy i wydłużony kształt i szpiczasty…