Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dziczyzna

Kotlety mielone z dziczyzny

Składniki:

    • 50 dkg mieszanego, mielonego mięsa z dzika, jelenia, sarny
    • 1 zmiksowane jajko
    • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
    • 1 szklanka pokrojonego w kostkę ananasa
    • 1 zielona papryka, oczyszczona pokrojona w paseczki
    • 3 łyżki białego octu winnego
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • sól, pieprz

Stek z jelenia

 

Składniki:

 

  • 1,5 kg polędwicy z jelenia pokrojone w plastry o grubości 2,5 cm
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka musztardy w proszku
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pokrojona w plastry cebula
  • 1 pokrojona w plastry marchewka
  • 1 szklanka rozdrobnionych pomidorów konserwowych

Duszone mięso jelenia lub sarny

Składniki: 1 kg mięsa bez kości pokrojonego w grubą kostkę ½ szklanki posiekanej cebuli 3 posiekane ząbki czosnku 4 obrane ze skóry, pokrojone w kostkę pomidory 2 puszki białej fasoli konserwowanej 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka brązowego cukru ziele angielskie, jagody jałowca, liść laurowy do smaku sól czosnkowa, pieprz 3 łyżki smalcu lub oleju…