Składniki: 2 kuropatwy 1 cebula ½ szkl. białego wytrawnego wina 2 pomidory 10 oliwek tłuszcz jałowiec ziele angielskie sól pieprz Sposób wykonania: Kuropatwy przekroić na pół po czym natrzeć przyprawami, odstawić w chłodne miejsce na 1 godz. Po tym czasie obrumienić z dodatkiem posiekanej cebuli, wówczas wlać wino i trzymać na małym ogniu pod przykryciem.…
Tag: dziczyzna
Dziczyzna
Bażant w owocowym sosie
by LoLa • • 0 Comments
Dziczyzna
Kuropatwa okryta czerwoną kapustą
by Ewelina M • • 0 Comments
Składniki: 1 kuropatwa 1 plaster słoniny 5 dag chudego wędzonego boczku 1 główka czerwonej kapusty 4 marchewki 2 cebule łyżka gęsiego smalcu 3 łyżki masła 2- dag surowej kiełbasy wieprzowej sól pieprz Sposób wykonania: Kuropatwę odstawić na 2 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie opalić i natrzeć solą oraz pieprzem. Następnie obsmażyć kuropatwę na…
Dziczyzna
Królik w grzybkach
by Paulla • • 0 Comments
Składniki: 1, 2 kg mięsa króliczego łyżka oliwy 30 dag masła 3 szalotki natka pietruszki łyżka mąki 2 kieliszki białego wina 30 dag świeżych grzybów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz Sposób wykonania: Królika pokroić na duże kawałki, które obsmażyć na rozgrzanej oliwie i maśle po czym posypać je posiekaną szalotką oraz natką pietruszki, pozostawić…
Dziczyzna
Dzika kaczka oblana sosem jałowcowym
by Podkomorza • • 0 Comments
Składniki: • 1 kaczka • 10 dag słoniny • 5 dag masła • 25 ml koniaku • 1 szkl. białego wytrawnego wina • sok z cytryny • 1 łyżeczka jałowca • sól Sposób wykonania: Kaczkę oprószyć wewnątrz i zewnątrz solą i odstawić na 2-3 godz. Następnie obłożyć ją plasterkami słoniny, obwiązać nitką i przełożyć do…