Składniki: • 2 kg ogórków • 2-3 ząbki czosnku • kilka gałązek kopru • sól Sposób przyrządzenia: Ogórki bardzo dokładnie umyć i ułożyć pionowo w wyparzonym glinianym garnku. Przełożyć je gałązkami czosnku. Czosnek pokroić w piórka i dołożyć do garnka. Zagotować wodę ze sporą ilości soli. Taką wodą zalać ogórki, przyłożyć odwrócony talerzyk i obciążyć…
Tag: dżemy
Przetwory z papryki
Papryka marynowana z kapustą
by rynia • • 0 Comments
Składniki: • 10 strąków papryki • 2 głowki kapusty czerwona i biała • 2 łyżki soli • 3 łyżki cukru • ocet winny • liście laurowe • ziele angielskie • pieprz Wykonanie: Kapustę poszatkować, wymieszać z solą, pieprzem i cukrem. Papryki umyć i po wyjęciu środków, napełnić i po wyjęciu środków napełnić kapustą. Ułożyć w…
Sałatki na zimię
Sałatka z kapusty białej i buraków pana Rysia
by klaufa • • 0 Comments
Składniki: • 4 kg kapusty • 2 kg buraczków • 0,5 kg cebuli Zagotować i ostudzić: • 1,5 l wody • 0,5 litra octu • 30 dag cukru • 8 dag soli • pieprz, • ziele angielskie • liść laurowy Wykonanie: Poszatkować 4 kg kapusty. Ugotować 2 kg buraczków i zetrzeć na grubych oczkach lub…
Sałatki na zimię
Sałatka z czerwonej kapusty pana Rysia
by klaufa • • 0 Comments
Składniki: -5kg kapusty czerwonej -4 szklanki wody -1 szklanka i 2 łyżki cukru -1 szkl.octu 10% -3 łyzki soli -pieprz, ziele angielskie, lisc laurowy. Sposób przyrządzenia: Kapustę poszatkowac i gotowac 20 minut w zalwie.Przełozyc do słoików i pasteryzowac 20 minut.
Sałatki na zimię
Sałatka z zielonych pomidorów w occie.
by Anerite • • 1 Comment
Składniki: • na 1 kg zielonych pomidorów • 12 dkg soli • 12 dkg cukru • 1/5 l. octu 6%, • 3 cebule, • 0,5 dkg gorczycy, • 2 strąki ostrej papryki, • 2 listki laurowe, • 5 ziaren ziela angielskiego • 5 ziaren czarnego pieprzu. Wykonanie: Umyte i suche pomidory pokroić w grube plastry,…