Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dżemy

Buraczki pasteryzowane

Składniki: buraki 3 kg papryka 1/2 kg cebula 1/2 kg woda 1 szklanka oliwa 1 szklanka ocet 3/4 szklanki cukier 1 szklanka sól 1 łyżka Sposób przyrządzenia: Buraczki należy umyć, następnie ugotować do miękkości i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Paprykę należy pokroić w kostkę, podobnie cebulę i wrzucić je na wrzącą zalewę…

Sok z agrestu

Składniki: agrest 2 kg cukier 20 dag Sposób przyrządzenia: Agrestu proszę dobrze rozdrobnić za pomocą miksera na wysokich obrotach, następnie włożyć je do garnka i zalać 0,75 litra wrzącej wody, następnie zagotować owoce, po czym przecedzić przez sitko i dodać do agrestu cukier. Przygotowany sok należy wymieszać dokładnie i przelać do wyparzonych butelek. Sok w…

Konfitura wiśniowa Ilony

Składniki: wiśnie 2 kg cytryna 2 sztuki żelfix 2 opakowania cukier 1 kg Sposób przyrządzenia: Wiśnie należy bardzo dobrze umyć pod bieżącą wodą, a następnie wydrylować z pestek i dodać do nich startą skórkę z cytryny i skórkę pokrojoną w drobne paseczki oraz dwa całe opakowania żelfixu. Wszystko razem należy włożyć do garnka i gotować…