Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Konfitura wiśniowa Ilony

Składniki:

  • wiśnie 2 kg
  • cytryna 2 sztuki
  • żelfix 2 opakowania
  • cukier 1 kg

    Sposób przyrządzenia:
    Wiśnie należy bardzo dobrze umyć pod bieżącą wodą, a następnie
    wydrylować z pestek i dodać do nich startą skórkę z cytryny i skórkę
    pokrojoną w drobne paseczki oraz dwa całe opakowania żelfixu. Wszystko
    razem należy włożyć do garnka i gotować przez kilka minut ciągle
    mieszając. Po zagotowaniu wiśni należy wsypać do nich cukier i gotować
    dalej około 5 minut. Gorące konfitury z wiśni natychmiast przekładać do
    wyparzonych słoików, zakręcać szczelnie i odstawiać dnem do góry na
    około 60 minut, do momentu ostudzenia.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *