Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: drobiowe

Kurczak z warzywami i białym winem Iwony

Składniki: 1 średniej wielkości kurczak 3-4 łyżki  oleju 4 marchewki 3 małe pietruszki kawałek selera ½  szklanki białego wina 5 dkg razowego chleba sól, pieprz do smaku skórka z cytryny Sposób przyrządzenia: Kurczaka umyć, podzielić na porcje. Warzywa obrać, umyć i pokroić w talarki. Do rondla z rozgrzanym olejem włożyć  porcje kurczaka i rozdrobnione warzywa,…

Kurczak z rzodkiewkami i sokiem z pomarańczy Iwony

Składniki: 1 średniej wielkości kurczak 4 pęczki rzodkiewek 2 łyżki masła 1 ½ łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku szczypta tymianku sok z pomarańczy Sposób przyrządzenia: Rzodkiewki umyć,  pokroić na cząstki. Kurczaka umyć, pokroić na porcje, podsmażyć na tłuszczu, dodać  rozdrobnione cząstki rzodkiewek, cukier, tymianek i  doprawić  do smaku solą i pieprzem. Podlać sokiem z…

Kurczak z pietruszką i selerem w śmietanie Iwony

Składniki: 1 średni ej wielkości kurczak 1 seler / około 20 dkg/ pęczek zielonej natki pietruszki 3-4 łyżki oleju 4 pomidory ½ szklanki  śmietany sól, pieprz, mielona papryka do smaku Sposób przyrządzenia: Kurczaka umyć, podzielić na porcje, natrzeć solą i podsmażyć na oleju na złocisty kolor. Natkę pietruszki posiekać drobniutko, dodać do kurczaka  i podlać…

Kurczak duszony ze śliwkami pachnący estragonem Iwony

Składniki: 1 średniej wielkości  kurczak 20 dkg suszonych śliwek sól, pieprz do smaku szczypta estragonu 2 łyżeczki masła Sposób przyrządzenia: Kurczaka umyć, podzielić na porcje, osączyć na papierowym ręczniku,  natrzeć rozkruszonym  estragonem , osolić i włożyć w miseczce do lodówki na około ½ godziny. Śliwki namoczyć w letniej wodzie na 2-3 godziny, osączyć. Kurczaka ułożyć …