Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dorsz

Dorsz duszony z bakaliami

Składniki: 1 kg filetów z dorsza 2 średniej wielkości cebule 3 łyżki posiekanych orzechów nerkowca 3  kwaśne jabłka ½ szklanki rodzynek ½ szklanki suszonych śliwek kalifornijskich 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sok z cytryny 5 goździków sól, pieprz olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Filety umyć ,podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, odstawić na…

Pasztet rybny Marcina

Składniki: 1 kg filetów z pangi 1 kg filetów z dorsza 8 jajek 2 czerstwe bułki kostka margaryny lub masła 1/2 szklanki śmietany szczypta mielonej gałki muszkatołowej 1 szklanka mleka sól, pieprz do smaku bułka tarta tłuszcz do foremki Sposób przyrządzenia: Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Rybne filety i bułkę skręcić przez maszynkę do mięsa.…

Dorsz z migdałami o smaku imbirowym

Składniki: 1 kg dorsza 1 cytryna 2 pomarańcze szczypta imbiru sól, biały pieprz do smaku 3 łyżki płatków migdałowych 2 łyżeczki masła skórka z jednej pomarańczy natka pietruszki Sposób przyrządzania: Dorsza umyć, odfiletować i podzielić na części, skropić cytryną i sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy. Imbir wymieszać z solą i białym pieprzem. Mieszanką natrzeć rybę…

Rolada z dorsza z marchewką

Składniki: 1 kg filetów z dorsza 3 cebule 4 ząbki czosnku tarta bułka 4 jajka natka pietruszki 1 marchew sól pieprz Sposób wykonania: Filety z dorsz zmaleć razem z czosnkiem oraz cebulą. Następnie marchewkę zetrzeć i dodać ja do masy rybnej. Wbić jeszcze jajka oraz dodać posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku…

Dorsz w sosie greckim

Składniki: 50 dag filetów z dorsza 2 marchwie 5 dag cebuli 5 dag pieczarek 5 dag selera 5 dag przecieru pomidorowego sól pieprz szczypta cukru papryka olej sok z cytryny Sposób wykonania: Filety pokroić na mniejsze porcje, które oprószyć solą i usmażyć na rozgrzanym oleju. W miedzy czasie warzywa obrać i pokroić w cienkie zapałki…