Składniki:
- 1 kg filetów z pangi
- 1 kg filetów z dorsza
- 8 jajek
- 2 czerstwe bułki
- kostka margaryny lub masła
- 1/2 szklanki śmietany
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 1 szklanka mleka
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta
- tłuszcz do foremki
Sposób przyrządzenia:
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Rybne filety i bułkę skręcić przez maszynkę do mięsa. Żółtka utrzeć z margaryną, śmietaną i zmieloną rybą. Doprawić do smaku solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą rybną, delikatnie wymieszać. Do natłuszczonego i oprószonego tartą bułką żaroodpornego naczynia wyłożyć masę. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni C i piec około 50 minut. Pasztet wyjąć na półmisek, schłodzić. Dobrze smakuje z sosem cytrynowym.