Składniki:
- 650 gram mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 30 gram masła
- 125 gram grubo posiekanych orzechów włoskich
- 1/4 kawałka drożdży ( i zaczyn jak wyżej w bułeczkach)
- około 400 ml letniej wody
- olej do natłuszczenia
Składniki: 1/2 mąki luksusowej 1 jajko 5 dkg drożdży 1 łyżeczka soli 400 ml ciepłej wody po łyżeczce ziół: majeranek, zioła do pizzy, bazylii i ziół prowansalskich Dodatki: smażona cebulka słonecznik, pestki dyni 20 dkg żółtego sera pokrojonego w kostkę(wg smaku ,co kto lubi) Sposób przyrządzenia: W ciepłej wodzie rozrobić drożdże z jajkiem i wlać…
Ciasto podstawowe:
• 7 g suchych drożdży
• 1 kg chlebowej mąki + trochę do posypania
• ponad pół litra ciepłej wody – 625 ml
• 2 płaskie łyżki soli morskiej
• 30 g cukru
Dodatki do „słonego” chleba:
• szynka parmeńska, jajka, sery i bazylia
• 10 plastrów parmeńskiej szynki
• 8 dużych organicznych jajek, gotowanych 8 min, zdjąć skorupki
• 400 g tartej mieszanki serów – chedar, parmezan, fontina, mozarella
• 2 duże garście świeżej bazylii
• suszone pomidory
• oliwa extra virgin
• morska sól i świeżo mielony pieprz
• siekany świeży rozmaryn
Dodatki do słodkiego chleba:
• czekolada, orzechy włoskie i banany
• słoik masła czekoladowego
• siekane i lekko uprażone orzechy włoskie
• 2 banany pokrojone