Składniki:
- 1 kg mąki żytniej
- 100 g zakwasu
- ok. 1/2 l wody
- 20 g drożdży
- 200 g przerośniętego boczku
- 1 łyżka soli
- 200 g tartego sera ementalskiego
- 100 g migdałów
- 2 łyżki natki
- mąka do blachy
Sposób przyrządzenia:
Połowę mąki przesiać do miski, dodać zakwas wymieszany z wodą i pokruszonymi drożdżami. Zagnieść ciasto, przykryć i zostawić na noc w temperaturze pokojowej. Boczek pokroić drobną kostkę; natkę i migdały posiekać. Pozostałą mąkę przesiać do ciasta, dodać boczek, ser, migdały, natkę. Dokładnie zagnieść. Uformować 2 okrągłe bochenki, ułożyć na oprószonej mąką blasze, wierzchy posmarować wodą i naciąć ukośną kratkę. Piec 70 min w temp. 220 °C. Na czas pieczenia wstawić do piekarnika naczynie z wodą.