Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chleb wiejski pikantny

 

Składniki:

  • 1 kg mąki żytniej
  • 100 g zakwasu
  • ok. 1/2 l wody
  • 20 g drożdży
  • 200 g przerośniętego boczku
  • 1 łyżka soli
  • 200 g tartego sera ementalskiego
  • 100 g migdałów
  • 2 łyżki natki
  • mąka do blachy

Sposób przyrządzenia:
Połowę mąki przesiać do miski, dodać zakwas wymieszany z wodą i pokruszonymi drożdżami. Zagnieść ciasto, przykryć i zostawić na noc w temperaturze pokojowej. Boczek pokroić drobną kostkę; natkę i migdały posiekać. Pozostałą mąkę przesiać do ciasta, dodać boczek, ser, migdały, natkę. Dokładnie zagnieść. Uformować 2 okrągłe bochenki, ułożyć na oprószonej mąką blasze, wierzchy posmarować wodą i naciąć ukośną kratkę. Piec 70 min w temp. 220 °C. Na czas pieczenia wstawić do piekarnika naczynie z wodą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *