Składniki:
- 75 dkg mąki pszennej
- 75 dkg mąki żytniej
- 6,5 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 3,5 szklanki wody
Składniki: 40 dkg mąki pszennej ½ szklani ciepłej wody 1 jajko sól do smaku 2 łyżeczki rozpuszczonego masła sezam Sposób przyrządzenia: Mąkę wymieszać z solą, przesiać. Stopniowo dodając wodę i masło wyrobić bardzo dokładnie jedwabiście gładkie ciasto. Dodatkowo wyrabiać wałkując. Finalnie uformować płat ciasta o grubości około 4 mm. Używając kieliszka lub szklanki wykrawać z…
Składniki: 2,5 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 2 dkg suszonych drożdży 1 jajko 10 dkg dżemu owocowego lub konfitur 1 łyżka syropu owocowego Sposób przyrządzenia: Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, jajkiem i 1 szklanką wody. Przełożyć do miski, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Z tak przygotowanego ciasta przygotować wałkując prostokąt o grubości…
W te wakacje dokonałam prawdziwego kulinarnego odkrycia. A było to w Portugalii, gdzie po raz pierwszy spróbowałam oryginalnych Pasteis de Belem… Jest to tradycyjny wypiek kuchni portugalskiej, ściślej lizbońskiej – minitarta z nadzieniem budyniowym, pochodząca z lizbońskiej dzielnicy Belém. Ma wspaniały waniliowy smak, do tego posypuje ją się cynamonem i cukrem pudrem. Byłam tak urzeknięta…
Składniki: drożdże – 1 op. mleko – 1,5 szklanki jaja – 8 szt. cukier – 1,5 szklanki mąka tortowa – 1 kg margaryna – 200 g rodzynki i skórka pomarańczy Sposób przyrządzenia: najpierw robimy rozczyn czyli: bierzemy wysokie naczynie i kruszymy w ciepłym mleku(około szklanki) drożdże, dodajemy po pół szklanki cukru i mąki i mieszamy…