Składniki:
- 75 dkg mąki pszennej
- 75 dkg mąki żytniej
- 6,5 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 3,5 szklanki wody
Sposób przyrządzenia:
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, łyżkę mąki pszennej, troszkę ciepłej wody, rozrobić i pozostawić w ciepłym miejscu (przykryte ściereczką) do wyrośnięcia (może być otwarty nagrzany do 50oC piekarnik ). Do większego naczynia (min. 4 l) wsypać mąkę pszenną, żytnią, sól, wlać olej oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać dodając powoli ciepłej wody. Ciasto musi być wyrobione tak aby lekko kleiło się do rąk (ja wyrabiam mikserem o mocy 400W z końcówkami ślimakowymi). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (otwarty piekarnik 50oC). Ciasto powinno podwoić objętość. W tym czasie wyłożyć formy (2 szt. 36cmx12cm) papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu podzielić ciasto na dwie części (nie martwić się tym, że opadnie). Chwilkę wyrobić ręcznie i nałożyć do form, równo rozłożone powinno sięgnąć do połowy wysokości. Wstawić do wyrośnięcia (otwarty piekarnik 50oC) i przykryć ściereczką. Po wyrośnięciu powinno zająć całą objętość formy. Wyjąć delikatnie z piekarnika, który podgrzać do 200oC. Przygotować roztrzepane białko z 1 jajka. Po nagrzaniu piekarnika delikatnie miękkim pędzelkiem posmarować powierzchnię chlebków roztrzepanym białkiem. Wstawić do piekarnika.
Pieczenie – 1 godzinę (grzanie góra i dół bez termoobiegu 10 min. – grzanie góra i termoobieg 15 min. – dół i termoobieg 35 min
Przepis został nadesłany na konkurs „Wspomnienie lata” przez Leszka K.