Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: domowe

Szynka wędzona gotowana

Szynkę namoczyć na noc w zimnej wodzie, następnie obmyć wrzącą wodą i jeżeli jest czarna od dymu, to wytrzeć ją otrębami i jeszcze raz czysto obmyć. Włożyć w kociołek w zimną wodę tak, aby była wierzchem pokryta i gotować z początku na nagłym, później na wolnym ogniu, jeżeli duża 2 godziny na jednej stronie, potem przewrócić i znów 2 godziny na drugiej, próbując widelcem; jeżeli skóra miękka i nie odchodzi od szynki, wtenczas ma dosyć. Skórę zdjąć, szynkę posmarować gęsto bulionem i wstawić na chwilę w piec, żeby obeschła. Można ją też obsypać po wierzchu grubym pieprzem i ubrać goździkami lub chrzanem, nakrajać do połowy w duże plastry, złożyć tak, żeby została w całości i dać ciepłą na stół. Podać do niej musztardę lub chrzan, zaprawiony octem i cukrem. Jeżeli szynka ma być podana na zimno, tak samo ją bulionem oblakierować, nakrajać, złożyć w całość, w środku zrobić rozetę z galarety gotowanej, półmisek również ubrać galaretą i zieloną pietruszką, a kość owinąć elegancko papierem. Szynka, podana na zimno, jest lepsza, jeżeli jej się nie wyjmuje z rosołu, w którym się gotowała, dopiero po wystudzeniu lub krótko przed wydaniem.


„Wermut” z ryżu

Bardzo smaczny słodki "wermut".Im starszy tym lepszy.Znalazłam w piwnicy 10-letni.Był bardzo dobry. Składniki: 3 litry wody 1,5 kg cukru lub trochę mniej-ok 1,1 kg 1 cukier waniliowy 0,5 kg ryżu surowego 1 gałka muszkatołowa w kawałkach kilka rodzynek 1 cytryna w kawałkach 3 gożdziki 2 ziela angielskie 2 szczypty cynamonu 5 dag drożdży piekarniczych świeżych Sposób przyrządzenia: Wszystko…

Śliwki ala oliwki

  Nie robiłam, nie sprawdziłam, ale latem na pewno zrobię, a tymczasem podrzucam Wam: Skład, sposób wykonania: Śliwki okrągłego gatunku, a z braku tych, jakie kto ma, gdy dorosną do wielkości gałki muszkatołowej zbierać zielone, układać do słojów i zalać wodą zimną przegotowaną z solą i zszumowaną. Na wierzch nalać oliwy, obwiązać grubym papierem i…

Ciastka lub paluszki drożdżowe

Skład:50dkg mąki20dkg margaryny (z masłem nie wyjdą)szklanka śmietany, (można zastąpić mlekiem słodkim lub kwaśnym, będą mniej kaloryczne)4dkg drożdży1 kopiasta łyżka cukru pół łyżeczki soli Sposób wykonanie:Przesiana mąkę posiekać nożem z margaryną, a potem rozetrzeć dłońmi na "piasek". Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać śmietanę, dodać soli, wymieszać i wlać do (dołka)maki, zarobić nożem, a potem szybko…