Składniki: szynka z kością sól i odrobina cukru 10 ząbków czosnku Zalewę: woda (1 litr na kilogram szynki), sól – 1 płaska łyżeczka na litr wody 10 ziaren czarnego pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 5 listków laurowych ½ łyżeczki kolendry Sposób przyrządzenia: szynkę natrzeć dokładnie czosnkiem roztartym z solą i odrobiną cukru, pozostawić w chłodnym…
Tag: domowe
Wędliny
Kiełbasa z dzika
by Adam • • 1 Comment

Jeżeli dzik ważył 72 kg to trybówki powinno być 36 kg. Do tego 1/3 podgardla.
Przyprawy:
- peklosól – 36 x 9g
- sól kuchenna—36 x 9g
- pieprz czarny – 36 x 2g
- ziele angielskie – 36 x 0.5g (zmielone)
- majeranek – 36 x 1g
- gałka muszkatołowa – 36 x 0.5g
- pieprz ziołowy – 36 x 2g
- papryka ostra – 36 x 0.5g
- papryka słodka – 36 x 0.5g
- czosnek – 36 x 5 ząbków
- jałowiec – 36 x 1 kulka (zmielona)
- jedna butelka maggi 0.25 l.

Likiery
Liker karmelowy*
by jagoda hajdamowicz • • 2 komentarze
Składniki: 2 puszki mleka słodzonego skondensowanego mleko 3,2 % w kartonie 1 i 1/2 szklanki spirytusu Sposób przyrządzenia: Puszki mleka włożyć do garnka z woda aby były zanurzone i gotować na średnim ogniu tak żeby bulgotało przez ok 2-2,5 godziny .Odlać wodę i zostawić do następnego dnia do ostygnięcia. Otworzyć puszki i wyciągnąć karmel po…
Wędliny
Krwawa kiszka
by Violcia • • 0 Comments
Wędliny
Solenie i przyrządzanie szynek
by marek • • 0 Comments

Wybierając szynkę do solenia, trzeba uważać, aby była okrągła, gruba a nie płaska, z młodego i niezbyt tłustego wieprza. Najlepsze są średniej wielkości 5-7 kilo. Na taką dużą szynkę proporcja 30 deka soli, wprzód sprażonej na patelni, 2 deka saletry w proszku, cztery deka miałkiego cukru, dwie łyżki potłuczonej kolendry, kilkanaście ziarnek pieprzu angielskiego i gwoździków; wszystko to wymieszać razem i nacierać dobrze ze wszystkich stron szynkę z wierzchu i w środku od kości póki wszystka sól nie wnijdzie. Potem ułożyć ją w dużej kamiennej misce lub w drewnianej wanience tak ciasno aby mięso do ścian przylegało* obłożyć ją z wierzchu kilkoma bobkowymi liśćmi, przyłożyć drewnianym denkiem, przycisnąć kamieniem, postawić w kuchni na 24 godziny. Potem wynieść ją do chłodnego lecz niezbyt zimnego miejsca i przynajmniej co drugi dzień przewracać na drugą stronę, polewając z wierzchu utworzonym sokiem. Po trzech tygodniach szynka jest gotowa; trzeba ją oskrobać czysto z korzeni (nie można płukać bo przy dłuższemu trzymaniu szynka się łatwo psuje) i dać do uwędzenia.

