Składniki: 1 kg jabłek ½ litra czystej wódki ½ litra Brendy ½ szklanki cukru ¾ szklanki wody Sposób przyrządzenia: Jabłka dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. W dużym, czystym słoju ułożyć jabłka, zalać Brendy i wódką, zamknąć, odstawić na jeden miesiąc. Po miesiącu należy nalew dosłodzić. W tym celu cukier rozpuścić w wodzie…
Tag: domowe
Chleb
Chleb piernikowy
by alebazi • • 2 komentarze
Przetwory z papryki
Papryka w zalewie
by danutka • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg papryki Zalewa: 2 l wody 2 łyżki soli 1 szklanka octu 4 łyżki cukru ziele angielskie gorczyca liść laurowy Sposób przyrządzenia: Paprykę pokroić wg uznania, całą, w paski cieńsze ,grubsze jak kto woli i ułożyć w słoikach. Po zalaniu zalewą przestudzoną do słoika dodać 1 łyżkę oleju. Słoiki z papryką gotować 10…
Chleb
Meksykański chleb kukurydziany
by dominikab • • 0 Comments
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- ½ szklanki roztopionego masła
- 5 łyżeczek proszek do pieczenia
- 1,5 łyżeczki soli
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 40 dkg ziaren słonecznika, siemienia lnianego, sezamu (wybór i skład dowolny)
- sól do smaku
Wędliny
Śląski przysmak – krupniok
by Jorguś • • 7 komentarzy
Składniki: 50 dag skórek wieprzowych bez słoniny 3,5 kg mięsa wieprzowego 25 dag słoniny 2 kg kaszy jęczmiennej 1,5 l krwi wieprzowej przyprawy ziołowe wg uznania (ja dodaje pieprz ziołowy) sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso kroimy na kawałki i wraz ze skórkami gotujemy do momentu aż będzie się rozpadało. Słoninę gotujemy wraz z mięsem przez…