Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chleb piernikowy

 

Składniki:

  • 25 dag miodu
  • 25 dag mąki razowej
  • 1/2 opakowania przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 150 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • jajko
  • sok i skórka z pomarańczy i cytryny

Sposób przyrządzenia:
Miód i mleko zagotuj na ogniu. Dodaj sok i skórkę z cytryny i pomarańczy. Wszystkie suche składniki zamieszaj w wysokim naczyniu, zrób dołek i wlej płyn. Wymieszaj, a na końcu dodaj jajko. Ciasto wlej do keksownicy, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piecz 40 min w temp 200 stopni.

2 comments for “Chleb piernikowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *