Już 8 września pojawią się na rynku dwie nowe kompilacje obejmujące niezwykłe kulinarne wyprawy w rejony Żmudzi, Wilna i Lwowa, gdzie smak dziczyzny, sera, placków i zup zabierze Was na kresy. Będziecie też mogli poznać, jak smakuje najprawdziwsza czernina i zrazy rodem z „Pana Tadeusza” Adama Mickiewicza oraz przygotować wyśmienity chłodnik litewski oraz bliny i kartacze!
Ale to nie wszystko, Robert Makłowicz odsłoni przed Wami również tajniki polskiej kuchni i przygotuje na ekranie: zupę i pieczeń z dzika, solankę rybną i najprawdziwszy weselny smalec.
„Smaki kresowe” oraz „Smaki sentymentalne” pojawią się na DVD już 8 września!
Wkrótce na pychotka.pl rozpocznie się konkurs w którym będzie można wygrać te płyty oraz prawdziwą niespodziankę dla miłośników Roberta Makłowicza.
Warner Bros. Poland, Telewizja Polska S.A. Program 2, PROMISS Ewa Wachowicz oraz Robert Makłowicz prezentują Państwu kolejne dwie płyty z serii wydawniczej Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Seria ta obejmuje tematycznie zestawione odcinki znanego programu telewizyjnego TVP2, po raz pierwszy dostępne na DVD! Składa się ona z 6 indywidualnych kompilacji (na każdej 5-6 odcinków popularnego programu kulinarnego i ok. 25 przepisów).
Dotychczas na rynku ukazały się dwie pierwsze kompilacje: egzotyczne, wakacyjne
„Smak Wenecji i Bolonii” oraz „Smak Andaluzji i corridy” (12 maja), a pod koniec roku planowana jest kolejna, trzecia seria – „Smak Bożego Narodzenia” oraz
„Pakiet kolekcjonerski” (6 listopada).
Cykl Podróże kulinarne emitowany jest na antenie TVP2 od 1998 roku. Dotychczas powstało ponad 170 odcinków programu, cieszącego się szczególną i niesłabnącą popularnością wśród widzów.
Teraz niezwykłe kulinarne podróże i wyjątkowe przepisy zostają wydane przez
Warner Home Video na DVD! Zapraszamy do kolekcjonowania!
Robert Makłowicz – Mistrz kuchni
Robert Makłowicz – znany smakosz i wytrawny koneser kuchni z wielu regionów świata, urodził się w Krakowie, z wykształcenia jest historykiem, a z zamiłowania – kucharzem i podróżnikiem. Jego program telewizyjny od lat przyciąga przeszło milionową publikę, a przepisy prezentowane na antenie potrafią zaskoczyć swą oryginalnością niejednego wyrafinowanego znawcę sztuki kulinarnej. Karierę
w mediach rozpoczął jako dziennikarz „Gazety w Krakowie”, regionalnego dodatku „Gazety Wyborczej”, w której przez kilka lat prowadził rubrykę „Jadłem w…”. Jego autorski program telewizyjny powstaje od 1998 roku. Robert Makłowicz wydaje również książki
z przepisami, wzbogacone o barwne anegdoty dotyczące pochodzenia omawianych potraw, publikuje w „Newsweeku”.
Program Podróże kulinarne Roberta Makłowicza to nie tylko intrygujące przepisy,
ale również niezwykle atrakcyjna formuła. Dania przyrządzane są w oryginalnej scenerii
kraju, z którego pochodzą, a ich przygotowanie okraszane jest zawsze sowitą porcją ciekawostek z zakresu historii i kultury danego regionu. Podróże kulinarne Roberta Makłowicza ukazują się na antenie od 8 lat i każdorazowo gromadzą przed telewizorami ponad milion widzów!* Teraz te wyjątkowe kulinarne podróże będą dostępne również na DVD – to nie lada gratka dla wielbicieli Makłowicza oraz dla wszystkich tych, którzy chcą spróbować swych sił w kuchni.
8 września zostaną wydane kolejne – 3 i 4 część – płyty z serii Podróże kulinarne Roberta Makłowicza.
*Dane Telewizji Polskiej.
Smaki kresowe
„…Wrzawa wielka dookoła, lecz ja, darmo tchu nie tracę. Zbrojny w sztućce srebrne, gnębić ruszam cepeliny i kartacze. Szczęk metalu wszędy, wśród zastawy atak idzie za atakiem,
to gołąbka sprawienie dźgamy, to znów placki ziemniaczane, i choć z lewa bigos już podano, schab w maślance zaś od czoła, fraszką to nazywam, apetyt biesiadników pokonać ich zdoła…”
Płyta z kuchnią kresową to 6 smakowitych podróży:
Smak Żmudzi
Wileński smak
Litewski smak
Lwowski Smak
Smak Małej Litwy
Smak Soplicowa.
Dodatkową atrakcją są zamieszczone w dodatkach na DVD przepisy prezentowane podczas zawartych na płycie odcinków. „Smaki kresowe” to wspaniała wycieczka kulinarna
w rejony Żmudzi, Litwy i Ukrainy.
Smaki sentymentalne
1974 rok. Mój pierwszy autostop. Nowi ludzie, krajobrazy, smaki. Pierwsza okazja do Warszawy (te bliny z kawiorem!), później Bieszczady i słynna ziemniaczanka na dziczyźnie, po drodze jakieś wesele – rosół i gęś nadziewana (nigdy później tak się nie objadłem). Po kilku dniach góry, Zakopane i…dancing! Tak, tak, to były czasy…i miały swój smak…
Płyta z polską kuchnią sentymentalną to 5 kolejnych smakowitych podróży:
Bieszczadzki smak
Warszawski smak
Wesela smak
Dancingowy smak
Dawnych wspomnień smak
Dodatkową atrakcją są zamieszczone w dodatkach na DVD przepisy prezentowane podczas zawartych na płycie odcinków. „Smaki sentymentalne” to wspaniała wycieczka kulinarna
w czasy, które może przybliżyć wspaniała polska kuchnia – pieczeń z dzika, kotleciki pożarskie, gęś nadziewana kaszą i wiele innych.