Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciastka lub paluszki drożdżowe

Skład:paluchy19dy.jpg
50dkg mąki
20dkg margaryny (z masłem nie wyjdą)
szklanka śmietany, (można zastąpić mlekiem słodkim lub kwaśnym, będą mniej
kaloryczne)
4dkg drożdży
1 kopiasta łyżka cukru

pół łyżeczki soli

Sposób wykonanie:
Przesiana mąkę posiekać nożem z margaryną, a potem rozetrzeć dłońmi na "piasek". Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać śmietanę, dodać soli, wymieszać i wlać do (dołka)maki, zarobić nożem, a potem szybko wyrobić ręcznie. Wałkować na ok. 0,5 cm, wykrawać kwadraty ok. 6 cm, na środek nakładać nadzienie i składać po przekątnej na pół, NIE ZALEPIAC!, posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać grubym kryształem cukrem, piec na wysmarowanej margaryna blasze w temp.200 -220 C na jasnozłoty kolor – ok. 20 min. Ciastka zlepia się SAME w
czasie pieczenia. Jeść po ostygnięciu. Przepyszne!


Nadzienie: (do wyboru)paluchy23lx.jpg
marmolada, gesty dżem, powidła śliwkowe, cząstki jabłek, masa serowa jak do naleśników , masa makowa jak do makowca, masa z orzechów lub migdałów (zmielone wymieszać z ubitym białkiem, cukrem pudrem i wanilia na gęsto)

Słone paluszki – ciasto to samo, tylko zwiększyć ilość soli do 1 łyżeczki. Ukształtować np. wąski wałek, kroić na odcinki i wytaczać wałeczki na grubość małego palca – ok. 10 cm długości. Smarować jajkiem, posypywać gruba solą zmieszana z kminkiem, lekko dociskając. Ci z Was, którzy nie lubią kminku mogą go opuścić i ewentualnie zastąpić czarnuszka, sezamkami czy nawet posypać troszkę suszonych ziółek.
Zdjęcia autorstwa JotHa

To jest ciasto bez jaj i cukru (oprócz dodatku do drożdży) i nie ma być,
słodkie nadzienie i cukier po wierzchu wystarcza.
Na pewno się uda, nic się nie będzie kleić, ale radzę robić w miarę szybko i
lepiej w chłodnym pomieszczeniu, bo ma tendencje do rozrzedzania, ale z tej
ilości zawsze się uda, zanim to się stanie. Można robić na słodko i słono

3 comments for “Ciastka lub paluszki drożdżowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *