Składniki: 1 łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżki suszonego korzenia arcydzięgla 2 rozgniecione ziarna kardamonu ½ rozgniecionej pestki moreli szczypta mielonego ziela angielskiego szczypta mielonego anyżu szczypta mielonej kolendry 0,5 litra spirytusu 2 szklanki wody ½ szklanka cukru Sposób przyrządzenia: Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać korzeń arcydzięgla, gotować przez 30 minut na wolnym ogniu, przecedzić, rozpuścić…
Tag: domowe
Nalewki
Nalewka kawowa
by birbant • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka mocnego naparu z dobrej kawy 1 szklanka cukru 2 szklanki wódki 1 szklanka Brendy ½ strąka wanilii przekrojona wzdłuż Sposób przyrządzenia: Napar kawowy schłodzić. W gąsiorku lub słoju wymieszać wszystkie składniki nalewki, szczelnie zamknąć, odstawić na 4 tygodnie kilkakrotnie w tym czasie mieszając. Po tym okresie nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i…
Nalewki
Nalewka z granatów
by birbant • • 0 Comments
Marynaty
Marynaty do mięs, ryb i owoców morza
by Jolka • • 1 Comment
1. Marynata jabłkowi – imbirowa
Składniki:
- ¼ szklanki soku jabłkowego
- 1 łyżka tartego świerzego imbiru
- ¼ szklanki octu winnego
- 1/3 szklanki oliwy
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 1/3 szklanki miodu
- 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
- Marynata do wołowiny, wieprzowiny, baraniny i drobiu. Marynować przez 3 godziny
2. Marynata do krewetek
Składniki marynaty:
- ½ szklanki oleju
- ¼ szklanki sosu sojowego
- 1 łyżeczka otartej z cytryny skórki
- ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka sosu wochester
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżka musztardy w proszku
- ½ łyżki papryki w proszku
- ½ łyżeczki posiekanego czosnku
- Marynować przez ½ godziny
Chleb
Chleb mozaikowy z bakaliami
by Jolka • • 0 Comments
Składniki: 4 szklanki suszonych owoców typu morele, figi itp 3 szklanki bakali typu migdały, orzechy irp 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 1 łyżka otartej skórki z pomarańczy ½ szklanki soku pomarańczowego 5 jajek 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżki rozpuszczonego masła Sposób przyrządzenia: Suszone owoce i orzechy pokroić grubo.…