Składniki: 15 orzechów laskowych 1 laska wanilii 2 ziarna ziela angielskiego 2 szklanki spirytusu 2 szklanki wody ½ szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Rozbić skorupy orzechów, obrać z pokrywającej jądra skórki. Do nalewki wybrać białe, jędrne ziarna, posiekać nożem. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać cukier, gotować aż się rozpuści. Schłodzić.…
Tag: domowe nalewki
Nalewki
Nalewka tropikalna na rumie
by birbant • • 0 Comments
Składniki: 5 dojrzałych bananów 1 dojrzały ananas 1 litr białego mocnego rumu 1 szklanka soku z ananasów 1 laska wanilii ½ szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Ananasa obrać pokroić w kostkę. Banana obrać ze skóry, podzielić w plastry. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż. W gąsiorku umieścić wszystkie składniki nalewki, szczelnie zamknąć, odstawić na 35 dni, kilkakrotnie w…
Nalewki
Nalewka miodowa szkocka
by birbant • • 0 Comments
Składniki: 1 l szkockiej whisky 1 szklanka miodu 2 łyżeczki suszonego korzenia arcydzięgla ½ łyżeczki rozgniecionych nasion kopru skórka z ½ cytryny, obrana bez białej włókniny Sposób przyrządzenia: W słoiczku umieścić obraną skórkę z dokładnie umytej we wrzątku cytryny, zalać alkoholem, odstawić na 48 godzin. Po tym czasie skórkę usunąć, a alkohol przelać do gąsiorka.…
Nalewki
Nalewka wiśniowo miętowa
by birbant • • 0 Comments
Składniki: 1 l wódki 5 szklanek dorodnych wiśni 20 pestek wiśni 20 listków mięty ½ cytryny pokrojonej w plastry ½ szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Wiśnie umyć, osuszyć. Każdą przekroić na połowę, usunąć pestki, wiśnie lekko rozgnieść. 20 pestek wiśni rozbić używając młotka. Wszystkie składniki umieścić w szklanym gąsiorku, szczelnie zamknąć. Postawić w nasłonecznionym miejscu na…
Nalewki
Nalewka wigilijna
by birbant • • 0 Comments
Składniki: 10 dkg suszonych śliwek bez pestek 2 szklanki spirytusu 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 5 goździków 3 ziarna kardamonu odrobinę kory cynamonowca szczypta nasion kminku Sposób przyrządzenia: Suszone śliwki pokroić w paseczki. Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier, schłodzić. W gąsiorku wymieszać wszystkie składniki, szczelnie zamknąć, odstawić na 4 tygodnie, kilkakrotnie w tym…