Składniki: 30 orzechów laskowych 2 szklanki spirytusu 2 szklanki wody ½ szklanki cukru żółta skórka z 1 cytryny 4 goździki 2 ziarna kardamonu Sposób przyrządzenia: Zgnieść skorupy orzechów, wybrać zdrowe, białe jądra, obrać z brązowego naskórka, pokroić nożem. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać skórkę cytrynową, gotować 15 minut na wolnym ogniu, skórkę wyjąc, dodać cukier,…
Tag: domowe nalewki
Nalewki
Nalewka winogronowa
by birbant • • 0 Comments
Składniki: 1 kg obranych, bezpestkowych, dojrzałych winogron 1 litr spirytusu 0,5 litra aromatycznego miodu ( nie gryczany) 2 goździki 2 ziarna kardamonu pół laski wanilii 2 cm pokruszonej kory cynamonowca Sposób przyrządzenia: Owoce winogronu wypłukać, przelać wrzątkiem, oczyścić z szypułek, przebrać odrzucając nawet minimalnie nadpsute owoce. Każdy owoc przekroić, umieścić w gąsiorku, zalać miodem i…
Nalewki
Nalewka mandarynkowa mocna
by birbant • • 0 Comments
Składniki: 3 szklanki spirytusu 1 szklanka wody 12 bardzo dojrzałych mandarynek 1 szklanka cukru 5 goździków ½ łyżeczki pokruszonej kory cynamonowca Sposób przyrządzenia: Mandarynki bardzo dokładnie umyć, obrać ze skórki. Szczególnie starannie należy usunąć włókninę okrywającą owoc. Mandarynkę podzielić na sekcje, usunąć w miarę możliwości błoniastą pokrywę, każdą pokroić. Wodę zagotować z cukrem, schłodzić. W…
Nalewki
Nalewka Margarita na tequili
by birbant • • 0 Comments
Składniki: 3 szklanki dobrej tequili skórka z 1 pomarańczy skórka z 1 cytryny 2/3 szklanki likieru cointreu Sposób przyrządzenia: Owoce cytrusowe bardzo dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Używając bardzo ostrego noża ściąć z nich skórkę dokładnie oddzielając ją od białej włókniny. W gąsiorku umieścić skórkę z owoców, zalać tequilą i likierem, odstawić na 7 dni,…
Nalewki
Nalewka lukrecjowa
by birbant • • 0 Comments
Składniki: 5 łyżek drobno pociętego korzenia lukrecji 1,5 szklanki spirytusu 1,5 szklanki wody 1/3 szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Korzeń lukrecji bardzo dokładnie umyć, pokroić drobno. Lukrecję umieścić w gąsiorku, zalać spirytusem, dokładnie zamknąć, odstawić na 7 dni. Wodę przegotować, rozpuścić w niej cukier, schłodzić, dodać do gąsiorka i odstawić na kolejne 7 dni i kilkakrotnie…