Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka orzechowo cytrynowa

Składniki:

    • 30 orzechów laskowych
    • 2 szklanki spirytusu
    • 2 szklanki wody
    • ½ szklanki cukru
    • żółta skórka z 1 cytryny
    • 4 goździki
    • 2 ziarna kardamonu


    Sposób przyrządzenia:
    Zgnieść skorupy orzechów, wybrać zdrowe, białe jądra, obrać z brązowego naskórka, pokroić nożem. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać skórkę cytrynową, gotować 15 minut na wolnym ogniu, skórkę wyjąc, dodać cukier, schłodzić. W gąsiorku umieścić wszystkie składniki nalewki, szczelnie zamknąć, odstawić na 3 tygodnie, kilkakrotnie mieszać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *