Składniki:
- 50 dkg filetów z łososia
- 1 pęczek zielonej dymki
- 1 brokuł
- 1 łyżka aromatycznego curry
- 1,5 szklanki mleka kokosowego
- ¾ szklanki bulionu rybnego
- 2 szklanki grubo pokrojonego szpinaku
- 1 łyżka posiekanej naci kolendry
- 1 łyżka podprażonych wiórek kokosowych
- olej
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kilku centymetrowe odcinki dymkę, różyczki obkrojone z brokułu smażyć przez 3 minuty mieszając. Dodać curry i razem smażyć jeszcze przez 2 minuty. Podlać całość mlekiem kokosowym i bulionem , a gdy zacznie wrzeć zmniejszyć ogień i dodać pokrojonego w nieduże kawałki łososia, zmniejszyć płomień, dodać szpinak i po 5 minutach duszenia podawać. Jako dodatek serwujemy ugotowany na sypko ryż posypany prażonymi wiórkami lub bagietkę.