Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łosoś w curry po tajsku

Składniki:

    • 50 dkg filetów z łososia
    • 1 pęczek zielonej dymki
    • 1 brokuł
    • 1 łyżka aromatycznego curry
    • 1,5 szklanki mleka kokosowego
    • ¾ szklanki bulionu rybnego
    • 2 szklanki grubo pokrojonego szpinaku
    • 1 łyżka posiekanej naci kolendry
    • 1 łyżka podprażonych wiórek kokosowych
    • olej
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kilku centymetrowe odcinki dymkę, różyczki obkrojone z brokułu smażyć przez 3 minuty mieszając. Dodać curry i razem smażyć jeszcze przez 2 minuty. Podlać całość mlekiem kokosowym i bulionem , a gdy zacznie wrzeć zmniejszyć ogień i dodać pokrojonego w nieduże kawałki łososia, zmniejszyć płomień, dodać szpinak i po 5 minutach duszenia podawać. Jako dodatek serwujemy ugotowany na sypko ryż posypany prażonymi wiórkami lub bagietkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *