Składniki:
- 2 kg świerzych małży
- 25 dkg makaronu spaghetti
- ½ szklanki białego wina
- ¼ szklanki wody
- 1 łyżka posiekanego drobno imbiru
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 2 szklanki sosu chili
- ½ szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka posiekanej natki kolendry
- ¼ szklanki prażonych, posiekanych orzeszków ziemnych
Sposób przyrządzenia:
Małże przebrać, usunąć jeśli się znajdzie otwarte. Pozostałe dokładnie wyszorować. W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia wino i wodę, dodać imbir i pieprz ziarnisty. Dodać małże, gotować 5 minut. Przykryć rondel i energicznie nim przez chwilę potrząsać, usunąć małże których skorupy pozostają zamknięte. W rondlu podgrzać sos chili wraz z bulionem warzywnym. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, rozłożyć na talerze, polać sosem chili. Na makaronie ułożyć porcje małży. Udekorować posiekaną kolendrą i orzeszkami ziemnymi.