Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: domowe nalewki

Nalewka korzenna ostra

Składniki: 1 l spirytusu 2 dkg pieprzu czarnego ziarnistego ½ łyżeczki pieprzu ziołowego 4 szklanki wody 40 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Pieprz ziarnisty rozgnieść. W słoju zalać spirytusem rozgnieciony pieprz ziarnisty, dodać pieprz ziołowy. Słój szczelnie zamknąć i odstawić na około 2 tygodnie, kilkakrotnie w tym okresie mieszając. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać cukier, gotować…

Nalewki i likiery garść informacji

 

Francuzi mają swoje szampany i bordeaux, Szkoci whisky, a Polacy nalewki o staropolskim rodowodzie. Niegdyś nalewki gościły w każdym domu, na Kresach przygotowywano je na przeróżne dolegliwości. Smakowano je więc słodkie, półsłodkie, wytrawne i półwytrawne. Dzisiaj wraca moda na nalewki, a do tego można je robić cały rok. Teraz na przykład jest czas na gruszkówkę, tarninówkę, nalewkę z żurawiny czy z orzechów laskowych. Wszystkie są smaczne i zdrowe. Jeśli ktoś zdecyduje się na zrobienie nalewki, musi… uzbroić się w cierpliwość. Ich znawcy twierdzą, że leżakowanie nalewek jest jedną z większych tajemnic. W praktyce sprawa wygląda tak, że nalewki muszą spokojnie postać co najmniej dwa, trzy miesiące, a bywa, że pół roku czy nawet rok. Najlepsze za kilka lat.


Nalewka z brzoskwiniowych pestek

Składniki: 1 litr wódki 30 dkg brzoskwiniowych pestek 40 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Pestki brzoskwiniowe rozbić, wyjąć z nich jądra. Jądra pestek umieścić w słoju i uzupełnić wódką do objętości 1 litra, szczelnie zamknąć, odstawić na 4 tygodnie. Po tym okresie nalew przefiltrować, dodać resztę wódki i cukier. Po 2 tygodniach nalewkę rozlać do butelek,…

Nalewka jarzębinowa na koniaku

Składniki: 2 szklanki przemrożonych owoców jarzębiny 1 litr koniaku 2 łyżki miodu 2 łyżki dębowego łyka (część kory przylegająca do pnia) Sposób przyrządzenia: Owoce jarzębiny oczyścić, umyć, obsączyć. Łyko rozdrobnić. W odpowiednio dużym słoju zalać jarzębinę i łyko koniakiem, dodać miód, wymieszać. Słój szczelnie zamknąć i odstawić na 3 miesiące. Po tym okresie zawartość słoja…

Nalewka kalinowa 2

Składniki: 2 szklanki owoców kaliny ½ l spirytusu 95° ½ l wódki 40° ½ l miodu Sposób przyrządzenia: Owoce kaliny muszą być koniecznie przemrożone, aby  pozbawić je goryczki. Owoce wypłukać, osączyć na sitku, zalać w słoju wódką i spirytusem. Macerować w ciepłym lecz ciemnym miejscu przez 2 tygodnie, co 2-3 dni wstrząsać słojem. Następnie zlać…