Składniki:
- 1 l spirytusu
- 2 dkg pieprzu czarnego ziarnistego
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- 4 szklanki wody
- 40 dkg cukru
Sposób przyrządzenia:
Pieprz ziarnisty rozgnieść. W słoju zalać spirytusem rozgnieciony pieprz ziarnisty, dodać pieprz ziołowy. Słój szczelnie zamknąć i odstawić na około 2 tygodnie, kilkakrotnie w tym okresie mieszając. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać cukier, gotować 2 minuty, schłodzić. Nalew ze słoja przefiltrować, połączyć z przygotowanym syropem, odstawić na 7 dni dokładnie przykryty. Rozlać do czystych butelek, zamknąć, odstawić w ciemne miejsce na 6 miesięcy. Pieprz ziołowy można oczywiście zastąpić innym zestawem ziół czy też korzeni.
Polecamy lekturę:
Nalewki i likiery garść informacji.