Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka korzenna ostra

Składniki:

    • 1 l spirytusu
    • 2 dkg pieprzu czarnego ziarnistego
    • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
    • 4 szklanki wody
    • 40 dkg cukru


    Sposób przyrządzenia:
    Pieprz ziarnisty rozgnieść. W słoju zalać spirytusem rozgnieciony pieprz ziarnisty, dodać pieprz ziołowy. Słój szczelnie zamknąć i odstawić na około 2 tygodnie, kilkakrotnie w tym okresie mieszając. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać cukier, gotować 2 minuty, schłodzić. Nalew ze słoja przefiltrować, połączyć z przygotowanym syropem, odstawić na 7 dni dokładnie przykryty. Rozlać do czystych butelek, zamknąć, odstawić w ciemne miejsce na 6 miesięcy. Pieprz ziołowy można oczywiście zastąpić innym zestawem ziół czy też korzeni.

    Polecamy lekturę:
    Nalewki i likiery garść informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *