Składniki:
- 1 litr wódki
- 1 g korzenia omanu
- 5 dkg piołunu
- 1 g mięty
- 1 g szałwi
- 1 g rumianku
- 1 g majeranku
- 1 g cynamonu mielonego
- 1 g mielonego imbiru
- 15 dkg cukru
- 2/3 szklanki wody
Sposób przyrządzenia:
Piołun zalewamy na okres 2 dni 1 szklanką wódki, odfiltrowujemy. Nalewem piołunowym zalewamy pozostałe zioła, uzupełniamy alkohol do objętości 2 szklanek i odstawiamy na okres 2 tygodni kilkakrotnie mieszając w tym okresie. Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier, gotujemy 2 minuty, schładzamy. Nalew na ziołach dokładnie filtrujemy, mieszamy z przygotowanym syropem, resztą wódki i rozlewamy do czystych butelek. butelek, zamknąć, odstawić w ciemne miejsce na 6 miesięcy. Zioła kupujemy w aptece w postaci suszu.
Polecamy lekturę:
Nalewki i likiery garść informacji.